Startrelais: De ultieme gids - T&X (2024)

Startrelais: De ultieme gids - T&X (1)Bij het starten van een voertuig zijn verschillende onderdelen betrokken. Een daarvan is het startrelais, een klein maar cruciaal onderdeel van het startsysteem. Veel mensen verwarren het startrelais met de elektromagneet van de starter en denken dat de twee hetzelfde betekenen. Sommige websites bevatten zelfs informatie die dat beweert. Dat is echter niet waar.

Hoewel beide componenten deel uitmaken van het startsysteem, zijn ze heel verschillend. Het startrelais schakelt de stroom in die de elektromagneet van de starter activeert. De elektromagneet van de starter, aan de andere kant, sluit de schakelaar voor de startmotor en wordt meestal op de motor gemonteerd. Hij is meestal groter dan het starterrelais en heeft een zwaardere constructie.

Deze gids bevat informatie over het startrelais voor auto's. Hierin vind je alles wat je moet weten over het startrelais: wat het is, waar het zich in een voertuig bevindt, hoe het werkt en wat de functie ervan is. We hebben ook informatie opgenomen over de tekenen van een slecht startrelais, hoe je het kunt testen en hoe je een slecht exemplaar kunt vervangen of repareren. Lees verder voor meer informatie.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1: Definitie startrelais

Wat is een startrelais?

Is het startrelais hetzelfde als de elektromagneet starter?

Startrelais versus startmagneet

Hoe belangrijk is een startrelais voor de motor?

Wat is de functie van het startrelais?

Waar bevindt zich het startrelais?

Hoofdstuk 2: Schema startrelais

Hoe ziet een startrelais eruit?

Hoe werkt een startrelais?

Hoofdstuk 3: Symptomen van een slecht startrelais

Hoe weet ik of een startrelais slecht is?

Oorzaken van defect startrelais

Hoofdstuk 4: Een startrelais repareren

Een startrelais testen

Een relais repareren

Hoofdstuk 5: Een startrelais vervangen

Vervangingsproces startrelais

Hoofdstuk 1

Startrelais Definitie

Startrelais: De ultieme gids - T&X (2)

Wat is een startrelais?

Een startrelais is een klein elektrisch apparaatje in de startcircuit van motoren met hoge stroom. Het relais is in wezen een schakelaar op afstand die een sterkstroomcircuit regelt. In motorvoertuigen gebruikt een startrelais de kleine contactslot stroom om het veel zwaardere startcircuit te sluiten.

In sommige autotoepassingen werkt het startrelais samen met de elektromagneet starter om het startsysteem te bedienen. Bij andere voertuigen bedient het contactslot rechtstreeks het circuit van de elektromagneet starter. Dit zijn meestal de kleine voertuigen waarvan de startmotor geen grote hoeveelheden stroom nodig heeft om te werken.

Naast auto's en vrachtwagens zijn startrelais te vinden in veel andere toepassingen met elektromotoren. Denk hierbij aan motorfietsen, koelkasten, grasmaaiers en nog veel meer. Een startrelais in koelkasten bedient de compressor en zorgt ervoor dat de motor start zonder de schakelaars te beschadigen. Het startrelais in motoren bedient het startcircuit, net zoals de startmotor van een auto.

Is het startrelais hetzelfde als de elektromagneet starter?

Het startrelais wordt vaak verward met de elektromagneet van de starter. Dat zou kunnen komen doordat beide als relais werken. Maar in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, betekenen de twee namen niet hetzelfde voertuigonderdeel. De ene is alleen een schakelaar, terwijl de andere zowel een schakelaar als een actuator is. Hier zijn de manieren waarop deze twee auto-onderdelen verschillen.

Startrelais versus startmagneet

Een startrelais is kleiner dan de solenoïde voor zware starters. Het bestaat in wezen uit een magnetische kern met een draad eromheen gewikkeld. Aan het ene uiteinde van de kern zit een armatuur of plunjer die contacten sluit om een schakelaar in werking te stellen. Het is veerbelast, een constructie die helpt om het van de contacten weg te duwen wanneer de kern zijn magnetisme verliest.

Startrelais: De ultieme gids - T&X (3)

Een elektromagneet voor starters is meestal groter dan het startrelais. De interne constructie van de solenoïde bestaat uit twee spoelen van draad en een magnetische kern aan één uiteinde. De kern kan vrij in en uit bewegen, met een retourveer aan één uiteinde. Aan het andere uiteinde komt de stroom de solenoïde binnen en zitten de verschillende connectoren.

Zowel het startrelais als de elektromagneet werken bijna identiek. Er stroomt een stroom door de spoelwikkeling en deze produceert een elektromagnetische veld. In een startrelais beweegt het magnetisme een armatuur of plunjer om een circuit te sluiten.

In een elektromagneet voor starters zorgt de magnetische kracht die wordt opgewekt door de stroom die door de spoel vloeit ervoor dat de kern naar buiten beweegt. De bewegende plunjer doet twee dingen. Hij sluit de contacten die de startmotor inschakelen. Hij beweegt ook het rondsel om het vliegwiel in te schakelen.

Startrelais: De ultieme gids - T&X (4)

Zoals we kunnen zien, werkt een startrelais alleen als schakelaar. De elektromagneet van de starter daarentegen sluit een circuit en beweegt een tandwiel om als een actuator te werken. Het startrelais is meestal ver van de startmotor gemonteerd, terwijl de meeste elektromagneten aan de motorbehuizing zijn bevestigd.

Hoe belangrijk is een startrelais voor de motor?

Dit is hoe. Om de motor te kunnen starten, moet deze koppel van buitenaf ontvangen. In voertuigen die een elektrische starterEen motor levert die startkracht. Welnu, de startmotor die in de meeste voertuigen wordt gebruikt, is een energieverslindend apparaat. Om te beginnen met draaien, kan hij enkele tot vele ampères trekken, afhankelijk van het type voertuig en het merk. Dit is een zeer hoge stroom die dikke kabels en zware componenten in het startcircuit vereist.

Het contactslot bestaat uit kwetsbare onderdelen en zeer dunne draden. Als de hoeveelheid stroom die de motor nodig heeft, er doorheen zou gaan, zou er veel schade ontstaan. De draden en andere onderdelen van het contactslot zouden door de hitte smelten en zelfs verdampen. Het startrelais voorkomt dit door de startstroom langs het contactslot te leiden.

Zonder het relais zou het contactslot uit grote onderdelen en dikke draden moeten bestaan. Dit zou niet praktisch zijn vanwege de locatie van het onderdeel in een voertuig. Het zou ook duur zijn om auto's te maken met grote ontstekingsschakelaars en bijbehorende draden. Een relais elimineert deze uitdagingen en productiekosten.

Wat is de Functie startrelais?

Het laat een grote stroom vloeien wanneer je de contactsleutel omdraait of op de startknop van je auto drukt. Het contactslot kan de grote stroom die de startmotor nodig heeft niet aan. Zonder het relais zou het doorbranden. Zoals we hebben gezien, zou het afschaffen van het relais een groot contactslot en dikke draden betekenen, beide onpraktische oplossingen in een doorsnee auto.

Als het startrelais niet werkt, kan dat betekenen dat de auto niet start. De redenen waarom dit onderdeel defect raakt, variëren, zoals we later zullen zien. Ze vereisen ook verschillende oplossingen, afhankelijk van het type en de omvang van de schade. Er zijn exemplaren die kunnen worden gerepareerd en andere waarbij een nieuw relais moet worden geïnstalleerd.

Waar bevindt zich het startrelais?

Startrelais: De ultieme gids - T&X (5)

De locatie van het startrelais kan variëren afhankelijk van het voertuigtype en model. Het kan zich bevinden in de zekeringkast (ook wel voedingskast genoemd), het zekeringpaneel onder het dashboard of op het rechter spatbord. Bij de meeste auto's zit hij onder de motorkap, in de lange doos met een zwart deksel. Dit is de plek waar de zekeringen en relais van een auto zijn gemonteerd. Het kastje zit meestal aan de bestuurderskant.

Omdat de zekeringenkast bevat verschillende zekeringen en relais, kan het moeilijk zijn om het startrelais eruit te halen. In dat geval raden we je aan om de handleiding van je auto te gebruiken. Daarin staat de identiteit van elk onderdeel in de doos. De handleiding kan je ook helpen het relais te vinden als de locatie niet overeenkomt met de hier beschreven locatie.

Als een startrelais in de zekeringkast onder het dashboard is gemonteerd, is het misschien niet gemakkelijk te vinden of zelfs gemakkelijk te verwijderen. Startrelais die op de spatbordwand zijn bevestigd, zijn misschien niet moeilijk te vinden. Deze relais, meestal van het cilindertype, zijn te herkennen aan de bevestigingspinnen en de draden. Als je het niet zeker weet, kun je de handleiding van het voertuig gebruiken om de locatie van het startrelais te bevestigen.

Het startrelais bestaat uit verschillende onderdelen, sommige bewegend en andere onbeweeglijk. In het volgende deel van deze handleiding bekijken we dit onderdeel van het startsysteem in detail; hoe het eruit ziet en hoe het inwendig is opgebouwd. Dat zal je helpen om beter te begrijpen hoe het werkt. Je kunt dan zien wanneer het relais werkt en wanneer het defect is.

Hoofdstuk 2

Diagram startrelais

Startrelais: De ultieme gids - T&X (6)

Startrelais kunnen er bij alle merken en voertuigtypen anders uitzien. Ze werken echter op dezelfde manier en vervullen een vergelijkbare functie. Als je in deze onderdelen kijkt, zul je zien dat ze identieke onderdelen hebben. Een typisch startrelais bestaat uit een behuizing, spoelwikkelingeneen magnetische kern en een armatuur of plunjer. De interne constructie vormt een elektromagnetische schakelaar die een bestuurder op afstand bedient bij het starten van een voertuig.

Hoe ziet een startrelais eruit?

Hoewel startrelais vergelijkbare mechanismen gebruiken om te werken, verschillen ze in de manier waarop ze eruit zien. Startrelais met zekeringenkast hebben een doosconstructie, met pennen of connectoren die uit de behuizing steken. Achter de connectoren bevinden zich de interne componenten, die bestaan uit een elektromagneet, armatuur of plunjer en contacten. Deze relais hebben vaak meer dan twee aansluitingen voor de primaire zijde.

Op spatbord gemonteerd startrelais zijn meestal cilindertypes. Ze hebben een basisconstructie met slechts vier aansluitpunten. Je kunt deze relais herkennen aan de twee grote pinnen en nog een paar kleine. In tegenstelling tot de types met zekeringkast, gebruiken op het spatbord gemonteerde startrelais slechts twee connectoren voor de primaire of spoelzijde. Hier zijn afbeeldingen van de twee soorten startrelais.

De binnenkant van een startrelais

Startrelais: De ultieme gids - T&X (7)

De belangrijkste onderdelen van een typisch startrelais zijn

ArmatuurDit is het deel dat bij de ijzeren kern komt als er stroom door de spoelwikkelingen gaat. Het anker is gemaakt van een magnetisch materiaal zodat het sterk wordt aangetrokken wanneer de kern wordt gemagnetiseerd.

LenteDe veer spant het anker aan, waardoor het terugkeert naar de oorspronkelijke positie wanneer het contactslot wordt uitgeschakeld. Zonder de veer zou het relais de contacten bij elkaar kunnen houden, waardoor de starter langer werkt dan nodig is.

SpoelwikkelingenDe spoel ontvangt stroom van de accu wanneer het contact in de startstand wordt gezet of wanneer de startknop wordt ingedrukt. Hierdoor wordt een magnetisch veld gecreëerd waardoor de ijzeren kern gemagnetiseerd wordt en het anker of de plunjer beweegt.

IJzeren kernde ijzeren kern magnetiseert wanneer de spoel eromheen onder spanning komt te staan. Dit zorgt ervoor dat het anker wordt geduwd of getrokken om contacten te sluiten. De gesloten contacten voltooien het circuit dat de elektromagneet van de starter van stroom van de accu moet voorzien. De kern is gemaakt van ijzer om een sterke magnetisatie mogelijk te maken en deze onmiddellijk te verliezen wanneer het contact wordt uitgeschakeld.

ContactenDeze sluiten de schakelaar op het secundaire circuit. Dit is de schakelaar die de starter bedient. De contacten moeten onder andere gemaakt zijn van goed geleidend en slijtvast materiaal. Als er corrosie op het oppervlak zit, kan het relais niet naar behoren werken. Ook als de contacten smelten om aan elkaar te lassen.

Andere onderdelen zijn het juk om de elektromagneet vast te houden, isolatoren om kortsluiting te voorkomen en de behuizing van het relais om de interne componenten te beschermen en montagevlakken te bieden.

De doosachtige startrelais die je in veel motorvoertuigen vindt, maken gebruik van de DIN 72552 standaard nummeringsystemen voor de verschillende aansluitingen. Deze nummers zijn meestal op de relaisbehuizing gegoten met een Ze zijn

Startrelais: De ultieme gids - T&X (8)

85voor de spoelaansluiting aan de primaire zijde van het relais

86voor de andere spoelaansluiting

87gebruikt voor de normaal open (NO) contactklem die de startstroom inschakelt

87agebruikt om de normaal gesloten contactaansluiting op sommige relais aan te duiden

30de gemeenschappelijke aansluiting voor klemmen 87 en 87a

De 86-pool ontvangt de 12V-ingang van de accu via het contactslot. De 86-pool is meestal geaard via de carrosserie van het voertuig, zodat er stroom door de windingen van de relaisspoel kan lopen. De oriëntatie of polariteit maakt echter niet uit zolang het relais geen diode gebruikt.

De cilindertypes startrelais hebben aansluitpolen. De twee kleine aansluitklemmen zijn de bobineaansluitingen waarvan de ene gemarkeerd is met "S" en de andere met "I". Deze aansluitklemmen zijn verbonden met het contactslot om stroom te leveren aan de bobine wanneer de contactsleutel op "starten" wordt gezet. De andere grote polen zijn de aansluitingen van het startcircuit. De ene is verbonden met de accu en de andere met de starter.

Hoe werkt een startrelais?

Startrelais: De ultieme gids - T&X (9)

Verschillende voertuigen kunnen verschillende startrelais gebruiken. De werking van de relais is echter meestal min of meer hetzelfde. Het is in wezen een mechanische schakelaar die wordt aangestuurd door een elektromagneet. Verschillen komen voornamelijk voor in het aantal aansluitingen, waarbij sommige relais meer dan twee aansluitingen aan de primaire zijde hebben. Hier zie je hoe een startrelais werkt.

Wanneer je de contactsleutel in de startstand draait of op de startknop drukt, wordt het ontstekingscircuit gesloten. De "S"-aansluiting (of 85-aansluiting in sommige relais) ontvangt een 12-voltsignaal van de accu van de auto. Een kleine stroom, meestal minder dan 10 ampère, gaat langs de klem en door de wikkelingen van de bobine naar aarde. In de op het spatbord gemonteerde relais is dit de "I"-aansluiting. In startrelais in de zekeringkast is de massa aansluitklem 86.

Stroom in de spoel veroorzaakt een magnetisch veld. De ijzeren kern wordt gemagnetiseerd, waardoor het anker beweegt en de contacten sluit. Met de opening tussen de contacten van het startercircuit gesloten, ontvangt de elektromagneet van de starter spanning van de batterij en vloeit er stroom door zijn spoelwikkelingen.

Als de motor is gestart, activeert de bestuurder een omgekeerde actie door het contact uit te zetten. De startrelaisspoel krijgt geen stroom meer, waardoor deze zijn magnetisme verliest. Het trekt niet langer het anker aan. Omdat het anker wordt gespannen door een veer, zal het bewegen om de contacten die het had gesloten te openen.

Het resultaat is een gebrek aan elektriciteit in de startcircuit. De magneetspoel verliest zijn magnetisme en de plunjer keert terug naar zijn positie. De terugkeer zorgt ervoor dat de contacten die het circuit van de startmotor hadden gesloten, openen en de motor stopt met draaien. Het relais is nu klaar om het startcircuit opnieuw te bedienen.

Startrelais zijn gemaakt om lang mee te gaan. Met slechts een paar bewegende onderdelen kan niet worden verwacht dat ze snel of gemakkelijk defect raken. Desondanks kunnen deze onderdelen defect raken. Een slecht startrelais kan ervoor zorgen dat je strandt als je je auto niet kunt starten. Hoe kun je weten wanneer het relais in je auto het laat afweten? Het volgende hoofdstuk laat zien hoe.

Hoofdstuk 3

Symptomen van een slecht startrelais

Startrelais: De ultieme gids - T&X (10)

Het startrelais is een klein voertuig en misschien de reden waarom autobezitters het vaak verwaarlozen. Hoewel het onderdeel maar een paar bewegende onderdelen bevat en lang meegaat, kan het defect raken en de volgende problemen veroorzaken startproblemen. Het relais schakelt een circuit dat de starter bedient. Als het defect raakt, kan dat betekenen dat de motor niet meteen start, of helemaal niet start.

Problemen met startrelais kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Sommige kunnen worden verholpen, terwijl andere niet kunnen worden verholpen en vervanging van het relais vereisen. Voordat we naar de oorzaken van een defect startrelais kijken, willen we eerst iets vertellen over de symptomen die je tot actie zouden moeten aanzetten.

Hoe weet ik of een startrelais slecht is?

Startrelais: De ultieme gids - T&X (11)

Een startrelais dat niet werkt, geeft specifieke signalen. Zoals je zult merken, hebben ze allemaal te maken met startproblemen. Deze zijn:

  1. Geen slinger, geen start

Het starten mislukt volledig. Je draait de contactsleutel aan maar hoort niets, geen geluid en de motor start niet. Dit symptoom kan erop wijzen dat een startrelais slecht is, maar ook een lege accu. Om te bevestigen dat het relais het probleem is, moet je de werking van de accu testen door de autoaccessoires in te schakelen. Als deze in goede staat is, kan het startrelais de verdachte zijn.

Het startrelais zorgt voor de stroomtoevoer naar de elektromagneet en de motor van de starter. Als het volledig uitvalt, betekent dit dat de elektromagneet van de starter de plunjer niet bedient en dat de motor niet tot leven komt. Als dit gebeurt terwijl de accu werkt en de aansluitingen in perfecte staat zijn, moet het relais worden vervangen.

  1. Klikkende geluiden

Een klikkende startrelaisschakelaar duidt op een werkende spoel maar falende contacten. Dit gebeurt wanneer het relais niet genoeg stroom kan geleiden voor het secundaire circuit. Als het de contacten probeert te sluiten en te openen, hoor je een reeks klikken. Dit probleem is vaak het gevolg van gecorrodeerde of doorgebrande contacten, wat vaak gebeurt als het relais te oud is.

Omdat het relais nog werkt, kun je het probleem verhelpen door de contacten schoon te maken. De batterij moet ook worden gecontroleerd. Dat komt omdat een zwakke batterij kan onder andere het klikkende startrelais veroorzaken. Het circuit van het startrelais moet ook worden geïnspecteerd op versleten of beschadigde kabels of aansluitingen.

  1. Onregelmatige starts

Een voertuig moet bij de eerste poging starten. Als dat niet gebeurt, kan de oorzaak een defect startrelais zijn. Dit symptoom komt voor als het starten af en toe mislukt, wat wijst op vuile of vettige verbindingen. Het kan ook een probleem zijn van overmatige hitte die het relais aantast.

De aansluitingen reinigen kan de efficiëntie van het apparaat herstellen. Kapotte draden repareren kan ook. Dat is echter alleen als andere onderdelen van het relais niet kapot zijn. Anders zou vervanging nodig zijn. Maar we raden aan om het relais te vervangen, vooral als je het probleem niet precies kunt lokaliseren.

  1. Starter blijft aan

Normaal gesproken moet het startsysteem stoppen met werken als de motor is gestart en het contact is uitgeschakeld. Als de starter blijft branden, betekent dit dat het startcircuit nog steeds gesloten is. Omdat het startrelais het circuit in- en uitschakelt, kan een starter die blijft branden betekenen dat het relais defect is.

Dit symptoom treedt vaak op als de contacten aan elkaar zijn vastgelast. Zelfs nadat je de stroom naar het relais hebt uitgeschakeld om het anker of de plunjer van het relais uit te schakelen, gebeurt er niets. De gelaste contacten blijven aan elkaar vastzitten, waardoor de startmotor blijft draaien. Gelaste contacten zijn vaak het gevolg van een te hoge stroomsterkte waardoor de metalen oppervlakken smelten en aan elkaar kleven.

Aan elkaar gelaste contacten van startrelais zijn een riskante situatie die onmiddellijke aandacht vereist. Dit kan namelijk niet alleen leiden tot schade aan het relais, maar ook aan andere onderdelen van het startsysteem. Blijf bij het starten van een auto altijd alert op een knarsend geluid als de auto al gestart is en het contact is uitgeschakeld. Vervang een startrelais waarvan de contacten aan elkaar zijn blijven hangen.

Oorzaken van defect startrelais

Startrelais: De ultieme gids - T&X (12)

Een startrelais gaat om verschillende redenen kapot. Dit zijn onder andere

VuilHoewel deze onderdelen meestal worden beschermd door ze onder de motorkap of het dashboard te plaatsen, kunnen vuil en stof er toch bij komen. Na verloop van tijd hoopt het vuil zich op tot een punt waarop het relais niet meer goed kan werken. Wanneer de stroom niet efficiënt over de contacten kan stromen, kun je snelle klikken of een zoemend geluid uit het relais horen komen.

Gecorrodeerde contactengecorrodeerde contacten of aansluitingen kunnen niet voldoende stroom doorlaten. Het resultaat is een falend relais dat het volgende veroorzaakt startproblemen. Het kan gaan om onregelmatige storingen, een ongewoon relaisgeluid of een voertuig dat niet kan starten.

Slechte afleidingengebroken kabels zijn een andere oorzaak van een defect startrelais. Als het relais niet voldoende stroom krijgt, kan het niet naar behoren werken. Het zal symptomen van defecten vertonen, meestal door geluiden te produceren en moeite te hebben om het startcircuit te bedienen. Afgezien van het zoemende of klikkende geluid van het startrelais, kan het zijn dat de motor niet start.

Overmatig warmteAls er te veel stroom door het relais gaat, smelt het contact, waardoor het aan elkaar blijft plakken. Het resultaat is een relais dat het startcircuit gesloten houdt, zelfs als het contact uit staat. Dit is een van de startrelaisproblemen die onmiddellijke aandacht vereisen. Als er niet snel wordt ingegrepen, kan dit leiden tot onderdelen startsysteem beschadigd raken en je veel geld kosten om te vervangen of te repareren.

Startrelais: De ultieme gids - T&X (13)

Relais te oudEen storing in het startrelais hoeft geen aanwijsbare oorzaak te hebben. Het kan gewoon zijn dat het relais al veel te lang werkt. Een oud relais heeft onderdelen die zo ver zijn versleten dat ze niet meer effectief kunnen werken. Als dat gebeurt, kan er in de meeste gevallen niets aan worden gedaan. Het onderdeel vervangen is dan de enige oplossing.

Welke opties heb je om een slecht startrelais te repareren? Je kunt ervoor kiezen om het probleem te verhelpen of om een nieuw relais te kopen. Welke weg je moet bewandelen hangt af van verschillende factoren. Als het defecte relais wordt veroorzaakt door vuile contacten, zou het schoonmaken ervan ervoor zorgen dat er weer stroom gaat lopen. Het vervangen van versleten of gebroken draden kan ook de werking van een defect startrelais herstellen. De andere optie is het vervangen van het relais. Vervolgens bekijken we hoe we problemen met startrelais kunnen oplossen.

Hoofdstuk 4

Een startrelais repareren

Startrelais: De ultieme gids - T&X (14)

Een slecht startrelais kan gerepareerd worden, vooral als de fout te maken heeft met vuil dat de stroom over de contacten blokkeert. Ook als de kabels naar het onderdeel beschadigd zijn. Voordat u reparaties uitvoert, moet u het soort schade of fout bepalen. Sommige problemen met startrelais kunnen namelijk worden verholpen, terwijl voor andere problemen een nieuw relais moet worden geïnstalleerd. Om het probleem met een startrelais en het bijbehorende circuit te achterhalen, kun je de tests voor foutdiagnose bekijken.

Een startrelais testen

Startrelais: De ultieme gids - T&X (15)

Dingen die je nodig hebt

Een accu van 12 volt, digitale multimeter (zorg ervoor dat deze Ohms kan lezen), krokodillenklemmen en startkabels. Als je een startrelais hebt dat op het spatbord is gemonteerd, heb je ook moersleutels en doppen nodig.

Stap 1

Zet de auto veilig geparkeerd en de transmissie in neutraal of parkeerstand. Je wilt niet dat de auto per ongeluk naar voren beweegt wanneer je onder de motorkap werkt.

Stap 2

Begin met het controleren van de batterijconditie. Een zwakke of lege accu kan symptomen veroorzaken die lijken op die van een slecht startrelais. Om de sterkte van de accu te testen, schakelt u de voertuigaccessoires om te zien of het ze van stroom kan voorzien.

Voor een duidelijkere of nauwkeurigere diagnose kun je de accuspanning testen. De spanning mag niet lager zijn dan 12 volt (we gaan ervan uit dat het voertuig een 12V-accu gebruikt). Als je merkt dat je accu zwak is, is het raadzaam om een betere te kopen en deze te gebruiken om startproblemen te testen.

Stap 3

Zoek het relais. Afhankelijk van het voertuig zit het op verschillende plaatsen. Bij sommige auto's zit het relais onder de motorkap, in de lange doos met zekeringen en relais. Bij andere zit het startrelais aan de rechterkant van de motorkap. spatbord met schroeven. Soms bevindt het startrelais zich onder het dashboard en achter de autoradio. Als je het relais niet kunt vinden in je auto, raadpleeg dan de handleiding.

Stap 4

Koppel voor de canisterrelais de accu en andere aansluitingen los door de moeren te verwijderen waarmee de draden aan het relais vastzitten. Verwijder de montageschroeven. Zekeringdoos Startrelais zijn niet te verwijderen. Hun identiteit staat meestal aangegeven op het deksel van de zekeringkast. Gebruik het om de positie van het startrelais te vinden. Trek het er vervolgens voorzichtig maar stevig uit.

Noteer de oriëntatie met het oog op vervanging, zodat u het na reparatie niet verkeerd installeert. Sommige startrelais vereisen een andere methode om te verwijderen, meestal het verwijderen van montageschroeven. Gebruik de juiste methode om het onderdeel te verwijderen.

Stap 5

Onderzoek de montageklemmen van het relais op gecorrodeerde onderdelen. Verwijder de corrosie door deze weg te schrapen. Als de klemmen diep zitten, zoals het geval kan zijn bij een startrelais in een zekeringkast, kan een metalen schraper handig zijn.

Stap 6

Het is nu tijd om het relais te inspecteren, te testen en schoon te maken of te repareren. Controleer het op tekenen van corrosie of vuil, vooral op de punten waar elektrische stroom moet lopen. Onderzoek de behuizing op tekenen van smelten. Nadat je de mogelijke oorzaken van storingen aan de hand van uiterlijke tekenen hebt geïdentificeerd, ga je verder met de volgende stap.

Stap 7

Begin met het identificeren van het soort startrelais dat je in je auto hebt. Er zijn meestal twee typen, één met 2 primaire aansluitingen en een ander met 4 of meer. Het testen van een relais met twee connectoren is veel eenvoudiger omdat de primaire spoelaansluitingen duidelijk herkenbaar zijn.

Stap 8

Zodra je het startrelais van je voertuig hebt bepaald, ga je verder met de tests. Houd je testgereedschap gereed: de accu, multimeter en startkabels.

Een startrelais met twee connectoren testen (het type dat vaak op de spatbordwand wordt gemonteerd)

Startrelais: De ultieme gids - T&X (16)

Merk op dat de polariteit van de aansluitklemmen er niet toe doet bij het testen van een startrelais. Elke pool kan worden aangesloten op elke pool van de accu, zowel negatief als positief.

Stap 1

Sluit de primaire klemmen aan op de batterij. Activeer de spoel door de batterijaansluiting te voltooien. Luister of je een geluid hoort. Het relais kan een hoorbare klik produceren. Dat betekent niet dat er geen storingen zijn. Een klik kan voorkomen, maar de contacten kunnen gecorrodeerd of doorgebrand zijn en niet genoeg stroom doorlaten. Ga verder met stap 2 om een goed beeld te krijgen van de toestand van het relais.

Stap 2

Stel de multimeter in op Ohms of weerstand aflezen. Sluit de sondes aan op de secundaire zijde van het relais. Zet de primaire kant van het relais onder spanning door het circuit van de batterij te voltooien en lees de weerstand af.

Er moet wat Ohm te zien zijn, maar niet te hoog. Als dat niet het geval is, is de secundaire zijde van het relais defect. Een hoge weerstand of een gebrek aan continuïteit in het secundaire circuit wanneer de primaire kant bekrachtigd is, kan duiden op doorgebrande contacten. Dit betekent dat het relais vervangen moet worden.

Stap 3

Meet de weerstand van het primaire circuit door de sondes van de multimeter aan te sluiten op de kleine pooltjes. Vanwege de lange spoel zou de weerstand wat hoog moeten zijn. Hij mag echter niet hoger zijn dan 5 Ohm. Een te hoge weerstand betekent een slechte primaire zijde.

Een startrelais met vier aansluitingen testen (het type dat vaak in de zekeringkast of het paneel wordt gevonden)

Startrelais: De ultieme gids - T&X (17)

Het relais gebruikt meestal vier primaire connectors in plaats van twee. Gebruik de volgende procedure om het te testen.

Stap 1

Zoek met de Ohm-kant van de multimeter de connectoren die de primaire spoel vormen. Als je moeite hebt om ze te vinden, gebruik dan de multimeter. Met de knop ingesteld om Ohms af te lezen, plaats je de sondes van de multimeter op twee pinnen tegelijk en lees je de weerstand af.

De pinnen die een hoge waarde registreren moeten de spoelaansluitingen zijn. Controleer de weerstand. Deze mag niet hoger zijn dan 5 Ohm. Als dat wel het geval is, is de spoelzijde defect. Ga verder met de volgende stap.

Stap 2

Sluit de multimeter aan op de secundaire kant van het relais. De pinnen zijn duidelijk en gemakkelijk te identificeren.

Stap 3

Lees de weerstand af. Het moet een kleine waarde aangeven om aan te geven circuitcontinuïteit. Als de weerstand te hoog of helemaal niet is, zijn de contacten doorgebrand of ernstig gecorrodeerd en kan het relais niet meer worden gebruikt.

Een relais repareren

Als het relais gecorrodeerd of vuil is, kan het reinigen van de aansluitingen de stroomtoevoer herstellen. Sommige mensen maken zelfs de interne constructie van het relais. Meestal werkt het reinigen van de externe onderdelen prima. Gebruik zuiveringszout en een staalborstel om corrosie en vuil te verwijderen. Je kunt ook een blazer gebruiken om vuil te verwijderen of een microvezeldoek om de oppervlakken van het relais schoon te maken.

Meestal is het beter om een defect startrelais te vervangen. Met een nieuw relais ben je verzekerd van een probleem dat voor eens en altijd is opgelost. Deze onderdelen kunnen meer dan honderdduizend kilometer meegaan. Een nieuw exemplaar installeren is duidelijk de kosten waard. Hoe vervang je een startrelais? In het volgende hoofdstuk wordt het proces uitgelegd.

Hoofdstuk 5

Een startrelais vervangen

Startrelais: De ultieme gids - T&X (18)

Een startrelais vervangen is eenvoudig en bijna elke voertuigeigenaar kan het doen. Het doosvormige relais is het gemakkelijkst te vervangen, terwijl het cilindertype iets meer werk vereist. Het moeilijkste bij het vervangen van dit onderdeel is om er een te kopen. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals het merk, de prijs van het startrelais en nog veel meer. Als je eenmaal het juiste relais voor jouw auto hebt gevonden en gekocht, hoef je alleen nog maar te weten hoe je het installeert. Hier lees je hoe.

Startrelais vervangen Proces

Wanneer een nieuw startrelais installerenDe stappen die u volgt, zijn afhankelijk van het type. Zowel het verwijderen als het monteren van het relais is verschillend voor de cilinder- en doosvormige startrelais.

Een startrelais op de juiste manier verwijderen

Zekeringdoos startrelais

Startrelais: De ultieme gids - T&X (19)

Stap 1

Open de motorkap en maak de negatieve terminal van de batterij.

Stap 2

Zoek de zekeringdoos. Dit is meestal de doos met het zwarte deksel. Als je het startrelais niet kunt vinden, gebruik dan de handleiding. Zoek met behulp van de informatie op het deksel van de zekeringkast de positie van het startrelais.

Stap 3

Trek het startrelais eruit.

Fender Wand Relais

Dit relais is bevestigd aan het spatbord of het schutbord. Als je het eenmaal hebt gevonden, gebruik dan de onderstaande stappen om het te verwijderen.

Stap 1

Maak de accupolen los met een sleutel.

Stap 2

Verwijder vervolgens de draden die op de polen van het relais zijn aangesloten. Gebruik een sleutel om de moeren te verwijderen waarmee de draden aan de posten op het relais zijn bevestigd. Er zullen vier aansluitpunten zijn; twee grote en twee kleine pinnen.

Stap 3

Verwijder de schroeven waarmee het relais op het spatbord is bevestigd en haal het eruit.

Een startrelais installeren

Een startrelais voor de zekeringkast installeren is een eenvoudig proces. Je hoeft geen moeren of schroeven vast te draaien en je hoeft je geen zorgen te maken over het aanhaalmoment.

Neem je nieuwe relais. Zorg ervoor dat de pennen overeenkomen met hun gleuven in de zekeringkast en duw het relais langzaam en voorzichtig naar binnen tot het het einde van de zitting heeft bereikt. Plaats het deksel terug en sluit de accuklem weer aan die je had losgemaakt toen je het oudere relais verwijderde.

Startrelais: De ultieme gids - T&X (20)

Voer de volgende stappen uit om een startrelais op het spatbord te installeren.

Houd het relais tegen het montageoppervlak. Plaats en draai de schroeven vast waarmee het relais op de spatbordwand wordt bevestigd. Installeer de batterij en kabels startcircuitZorg ervoor dat je niet de verkeerde draad aan de verkeerde pool bevestigt. Sluit de accukabels aan die je eerder had verwijderd.

Test het startsysteem nadat de installatie voltooid is. Het voertuig mag geen problemen hebben met starten. Als dat wel het geval is, controleer dan de kabels en aansluitingen. Controleer of de aansluitingen intact zijn en of het starterrelais van het spatbordwandtype correct is aangesloten. Het kan zijn dat controleer de andere onderdelen van het startsysteem als je het probleem niet kunt vaststellen. Of laat een monteur het voertuig controleren

Hoe startrelais bedraden

Startrelais: De ultieme gids - T&X (21)

Een op het spatbord gemonteerd startrelais heeft draden op de aansluitpinnen. Deze draden worden meestal tijdens de installatie aangesloten. Om het relais goed en veilig te laten werken, moet het correct worden bedraad. Hier wordt uitgelegd hoe je een typisch startrelais met vier aansluitingen bedraadt.

Dingen die je nodig hebt: tangen, moersleutels en draden (als deze niet zijn meegeleverd)

Stap 1

Maak de positieve accupool los. Zet het blootliggende uiteinde vast om ongelukken te voorkomen. Je kunt hiervoor tape gebruiken.

Stap 2

Zoek de dikke kabel van de elektromagneet starter. Sluit deze aan op een van de grote tapeinden of pinnen op het relais. Zet de verbinding vast door de bevestigingsbout vast te draaien. Het maakt niet uit op welke grote klem je de draad aansluit omdat startrelais geen polariteit hebben.

Stap 3

Pak de draden contactslot. Omdat ze een kleine hoeveelheid stroom vervoeren, zijn ze meestal dunner in vergelijking met de startkabels. Sluit een van de twee draden aan op een van de kleine pennen op het relais. Sluit de andere draad aan op het resterende kleine nokje.

Sommige relais hebben maar één klein pootje. Als dat het geval is, sluit je de ontstekingsdraden aan op de montageschroef of -bout. Je kunt het ook op een willekeurige plaats op de behuizing van het relais aansluiten. Dat komt omdat een van de kleine polen van het relais meestal massa is.

Stap 4

Sluit de overgebleven dikke draad aan op het enige overgebleven grote tapeind of paal. Dit is de kabel die op de pluspool van de accu wordt aangesloten.

Test ten slotte de bedrading van het relais door het contact aan te zetten. De motor moet zonder problemen aanslaan en starten. Als dat niet lukt, controleer dan de bedrading om er zeker van te zijn dat alle kabels op de juiste aansluiting zijn aangesloten en dat ze stevig vastzitten.

Starter Relais Vervanging Vragen

Hoe gemakkelijk is het om een startrelais te vervangen?

Met het juiste gereedschap en kennis van welke draad op welke klem moet worden aangesloten, zou het vervangen van een startrelais eenvoudig moeten zijn. Het zekeringenkastrelais is nog eenvoudiger. Meestal moet het nieuwe relais erin worden geduwd nadat het oude eruit is getrokken.

Wat kost het vervangen van het startrelais?

Als je de kosten voor het startrelais niet meerekent, kom je uit op ongeveer $30. Als je de aanschafkosten van het onderdeel erbij optelt, komen de totale kosten voor het installeren van een nieuw relais op ongeveer $50.

Hoe lang gaat een startrelais mee?

Reken er doorgaans op dat een startrelais meer dan 100 mijl meegaat. Deze onderdelen zijn duurzaam omdat ze maar weinig bewegende delen hebben en daardoor minimaal slijten. De grootste bedreiging voor een levensduur startrelais zijn meestal de contacten die doorbranden.

Conclusie

Bij voertuigen die gebruikmaken van startrelais is het van cruciaal belang dat het onderdeel werkt. Het maakt deel uit van het reguliere onderhoud van een voertuig. Het kan je helpen om startproblemen en gestrand raken in niemandsland te voorkomen. Dat begint met weten hoe het relais werkt en hoe je een defect relais vroeg genoeg kunt detecteren.

We hopen dat deze starterrelais-handleiding je informatie heeft gegeven om startmotorproblemen op te lossen. Je kunt nu ook weten wat je moet doen, zoals een slechte startmotor verwijderen en testen. Zelfs het vervangen van een relais waarvan de contacten zijn doorgebrand of een relais dat gewoon te oud is.

Startrelais: De ultieme gids - T&X (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5869

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.